2024. június 16., vasárnap

Kapcsolódó oldalak:Alpakaland.hu

 

kövess minket:

Stratégia és alapelvek

A Migration Aid sikeres menekülőket segítő tevékenységeinek kulcsa egy egyszerű stratégiai koncepció és néhány alapelv, amikre odafigyelünk.

A stratégia lényege, hogy tapasztalataink szerint egy önkéntes (jellemzően) lelkesebb, de szervezetlenebb segítő egy krízis helyzetben, mint pl. egy segélyszervezet fizetett munkavállalója. A feladatunk tehát az, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a lelkesedés és a szervezettség, a gyorsaság és az átgondoltság között.

Ebben kiemelt szerepet kap az együttműködés, mint olyan dinamikus (ön)szervező erő, amely hitünk szerint a segítő szándékú közösségünk alappillére.

Gyorsaság 🐎

Kétszer ad, aki gyorsan ad” – a kezdetek óta ez a legfontosabb vezérelve a segítő közösségünknek. Bármilyen bonyolult vagy nehéz feladat előtt is álltunk, mindig azt tartottuk szem előtt, hogy a lehető leggyorsabban reagáljunk egy krízisre. Ezt két okból tudjuk garantálni: egyrészt a szervezetünk vezetői mindig a segítés frontvonalában állnak: nem íróasztalok mögött születnek döntések, hanem kint a terepen, ott, ahol épp a legrosszabb helyzetben vannak segítségre szoruló emberek. A szervezet valamennyi vezetője egyben az egyesület önkéntese, és részt vesz a segítségnyújtás mindennapi folyamataiban. Másrészt pont ennek a hozzáállásnak köszönhetően a minimalizálni tudjuk a döntéshozatali hierarchiát.

Lelkesedés 🧚‍♀️

Mindegy, hogy menekültszállón takarítunk, ételt és ruhát osztunk a terepen, a tevékenységeinkkel kapcsolatos adatokat dolgozzuk fel, útbaigazítjuk a segítséget kérő menekültet vagy egy döntéseket hozó egyeztetésen ülünk – mindent lelkesedésből, a közös ügyünk érdekében teszünk. Hiszünk abban, hogy a segítő gondolataink és kezeink jobb hellyé teszik ezt a világot. Amióta Oroszország lerohanta Ukrajnát, több mint háromezren jelentkeztek hozzánk önkéntesnek. Az önkénteseink jelentik a MigAid szívét és lelkét.

Együttműködés 👨‍👩‍👧‍👦

A siker alapja az együttműködés, különösen akkor, ha segíteni szeretnénk rászoruló embertársainkon. A jó együttműködés feltétele pedig a hatékony kommunikáció, ahol minden információ teret kap és mérlegre kerül. Közösen szűrjük ki a közösségünk számára releváns információkat, ezek mentén hozzuk a döntéseinket.

A Migration Aidnek, mint alulról szerveződő segítő szervezetnek, egyben ezeknek az alapelveknek a folyamatos megtartása, fejlesztése az egyik legnagyobb kihívás, hiszen így maradhatunk meg egy dinamikusan reagáló, élő közösségnek. 

Facebook
Telegram
Twitter
Email