MigAid SOS Ukraine

Segíthetünk?

Segíthetünk?

Támogasd te is a Migration Aid segítő tevékenységeit.

Így vigyázz magadra Magyarországon

Ebből a cikkből megtudhatod, 

 • mennyire biztonságos hely Magyarország;
 • mit kell tenned saját biztonságod érdekében;
 • hova fordulhatsz, ha segítségre szorulsz. 

 

Mennyire biztonságos hely Magyarország?

Magyarországról általánosságban elmondható, hogy biztonságos és békés hely. A bűnözési statisztikák az európai átlag alatt vannak, a Global Peace Index listáján Magyarország 163 ország közül a 13. legbiztonságosabb.

Tudni kell azonban, hogy jogvédő szervezetek aggodalmukat fejezték a kisebbségek diszkriminációjával kapcsolatban Magyarországon. Néhány csoport különösen sebezhetőnek tekinthető, így a romák, menekültek, LMBTQ emberek és a fogyatékkal élők.

Fontos tudni azt is, hogy a háború elől menekülők fokozottan ki vannak téve a bűnözés kockázatának, így érdemes megfelelő óvatossággal és körültekintéssel kezelni azokat a helyzeteket és személyeket, akikkel utazásod során találkozol.

Nők és gyerekek sajnos nagyobb eséllyel válnak emberkereskedelem és bántalmazás áldozatává.

 

Hogyan gondoskodjak a saját és családom biztonságáról?

 

1. Mindennapi élet:

Érdemes megfontolnod az UNHCR-biztonsági tippjeit, amelyeket itt nézhetsz meg. Ezek segíthetnek az elővigyázatosságban, és rámutatnak arra, mire figyelj:

 • Légy óvatos azokkal az emberekkel, akik a segítségért cserébe ‘szolgáltatásokat’ kérnek. Minden szolgáltatás és segítség, ami a humanitárius szervezetektől érkezik, ingyenes.
 • Ne add ki az útleveled vagy más dokumentumodat, kivéve ha hivatalos közhatalmi szerv kéri azokat.
 • Készíts digitális másolatokat (pl. fényképet) a dokumentumaidról, és oszd meg ezeket valakivel, akiben bízol.
 • Maradj kapcsolatban azokkal a barátokkal és családtagokkal, akikben bízol és amennyiben utazol, tudasd velük a tartózkodási helyed.
 • Győződj meg róla, hogy a gyereked tudja a teljes nevedet és kapcsolattartási adataidat, mint pl. a telefonszámod és e-mail címed
 • Tájékozódj megbízható forrásokból, mivel rengeteg a hamis hír. Ezek közé tartoznak a kormányzati portálok, bizonyos segítő szervezetek, mindazok, akik validált információt tesznek közzé. Így például az UNHCR, az IOM, a TASZ, vagy a Helsinki Bizottság).

2. Online biztonság:

Nem csak a mindennapi életben, hanem az online térben is fontos figyelni a biztonságra! Ez segít, hogy megőrizd személyes adataidat, megelőzd a lopást és ne ess áldozatul online átverésnek. Gyakran előfordul például, hogy csalók pénzbeli segítséget ígérnek segítő szerezetnek adva ki magukat, ám valójában tőled akarnak pénzhez jutni. Hackerek bejuthatnak az email fiókodba vagy más személyes fiókba. Ha meg akarod védeni magad mindezektől, ezeket teheted:

 • mindig biztonságos jelszót használj, amely számokat, különleges karaktereket, kis- és nagybetűt is tartalmaz!
 • senkinek ne add oda a jelszavadat!
 • különböző helyeken különböző jelszavakat használj!
 • ne add ki banki adataidat, különös tekintettel a CVC-kódra és a lejárati dátumra azoknak, akik pénzbeli támogatást ígérnek neked! Ahhoz, hogy pénzt küldhessenek, nincs szükségük erre az adatra, csak a bankszámla számodra. Ezekre az adatokra akkor lehet szükségük, ha pénzt akarnak elvenni tőled.
 • használj megbízható tűzfalat a számítógépeden!
 • ne add ki személyes adataidat nyilvános platformokon, így a Viberen, a Telegramon vagy WhatsApp csoportokban!

Hova forduljak, ha sürgős segítségre van szükségem vagy bűncselekmény áldozata lettem?

Az alábbiakban leírt telefonszámokat érdemes lementeni, hogy szükség esetén könnyen elérhetőek legyenek.

 • Rendőrség: a 107-es telefonszámon illetve a 112-es egységes európai segélyszámon éred el. Bűncselekményt minden esetben fontos bejelenteni a rendőrségen!
 • Mentők: 104 vagy 112
 • Tűzoltóság: 105  vagy 112
 • Általános segélyhívó szám: 112

Ezek a számok ukrán SIM-kártyával is hívhatók.

Mindezek mellett további szervezetektől kérhetsz segítséget attól függően, hogy mi történt veled. Itt találhatsz négyet a legismertebbek közül. (Mindig érdemes a legnagyobb segélyszervezetek által jóváhagyott listát külön is ellenőrizni. Ezek a megbízható segítő szervezetek itt találhatók.)

PATENT: bántalmazott nőknek nyújt jogi segítséget és általános segítséget (jogi, szociális és pszichológiai támaszt). Rendelkezik továbbá egy telefonvonallal azon nők számára, akiknek jogi vagy más nehézségük van az abortusszal kapcsolatban. A magyar mellett angolul beszélnek és ukrán segítségnyújtás is megoldható. További információ az egyesület honlapján itt.

telefon: +36 70 622 3346

Ökumenikus segélyszervezet: védett házakat, online pszichológiai, jogi és szociális segítségnyújtást biztosít, kapcsolati- és gyermekbántalmazás áldozatainak segít. A szervezet itt érhető el. Országos Segélyközpont – Segélykérések kezelése a következő telefonszámon, munkanapokon 9 és 13 óra között hívható:

(+36 1) 289-0056

(+36 30)  828-27-78,

email: segelykozpont@segelyszervezet.hu

Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány: célja, hogy a gyerekek valódi odafigyelést, elfogadást, és a bajban segítséget kapjanak. Telefonos, pszichológiai tanácsadást nyújt gyerekeknek és fiataloknak. Ehhez széleskörű, gyors, és ingyenes elérhetőséget biztosítanak. A szervezet elérhető itt.

telefon:

– Magyar nyelvű ügyfélszolgálat a nap 24 órájában: 116-111

– Ukrán és orosz nyelvű ügyfélszolgálat (magyar hálózatból)  kedden és csütörtökön 16:00 és 20:00 óra között:  +36 80 984 590

email: info@kek-vonal.hu

NANE: bántalmazott nőket és gyerekeket segítenek pszichológia tanácsadással, ügykezeléssel, mentális egészség támogatásával. A családon belüli erőszak áldozatainak támogatására, nők által létrehozott és működtetett szervezet.

Elérhetőség:

Hétfő, kedd, csütörtök és péntek 18-22, kedd 8-12 és szerda 12-14 óra között hívható telefonszám: +36-80-505-101

info@nane.hu

 

Ha további információk, hírek érdekelnek, keresd fel facebook-csatornánkat, telegram– és tiktok-csatornánkat!

Források:

https://www.youtube.com/watch?v=Zrf01K2eBJc

https://www.youtube.com/watch?v=Zrf01K2eBJc&t=16s

https://www.amnesty.org/en/location/europe-and-central-asia/hungary/

https://abouthungary.hu/blog/global-peace-index-hungary-is-among-the-most-peaceful-safest-countries-in-the-world

Cikkünkben minden információt validáltunk, de az egyéni esetekben eltérések lehetnek.

Fotó: Pexels

A cikkben megjelenő információkat ellenőriztük, azonban nem feltétlenül érvényesek minden speciális, egyedi esetben! Kérdés esetén keress bennünket az alábbi elérhetőségeinken.

+36 30 299 4030

sos@migaid.org

telegram.com/migaid.sos