MigAid SOS Ukraine

Segíthetünk?

Segíthetünk?

SOS Ukraine - SIM Card

Hogyan használhatom Magyarországon az ukrán SIM kártyámat?

Tudtad, hogy az ukrán SIM-kártya Magyarországon is használható? Összegyűjtöttük az alapvető tudnivalókat ezzel kapcsolatban.

Ukrán SIM használat lépésről lépésre

1. Kapcsold be a Roamingot!

Egyes készülékeken külön engedélyezni kell a ROAMING-funkciót, ami ahhoz szükséges, hogy tudj hívást indítani és fogadni. Ez a lehetőség általában a mobilhálózat vagy a beállítások funkcióban engedélyezhető. Egyes készülékekben nincs ilyen menüpont, itt alapértelmezetten engedélyezve van a roaming. Emellett a hálózatválasztást automatikusnak kell elfogadni.

A roaming működését R-betű jelzi a telefon kijelzőjén. A hálózatban való bejelentkezés után a hálózati beállításoknál a mobiladat és az adatroaming opciókat is be kell kapcsolni. Mindezeket a legtöbb telefon automatikusan megcsinálja. Ne aggódj, a folyamat sokkal egyszerűbb, mint a leírás alapján tűnik! A két ökölszabály: ha nem tudsz telefonálni, akkor a ROAMING-funkciót kell bekapcsolni, ha pedig az internet nem működik, akkor az adatroamingot aktívra állítani.

2. Az ukrán csomag legyen aktív!

Mind a három nagy ukrán mobil szolgáltató, a LifeCell, a Kyivstar és a Vodafone is biztosít ingyenes perc- és adathasználatot Magyarországon. A feltételeik különbözőek, de egységesen fontos, hogy az Ukrajnában használt csomag aktív legyen, vagyis a szolgáltatási díj befizetésre kerüljön.

  • LifeCell

2023. 06. 30-ig az Ukrajnában előfizetett csomagban foglalt adatkeret Magyarországon is korlátlanul felhasználható. A maradék adatkeret lekérdezése a *108# kóddal lehetséges. Hívások fogadására és kezdeményezésére a szolgáltató a BiP Messenger alkalmazást ajánlja, mely letölthető Android és iOS készülékekre. Az alkalmazás beállításával kapcsolatos bővebb információt a szolgáltató oldalán található. A BiP használatával a bejövő hívások díjmentesek, a kimenő hívások pedig ugyanúgy működnek, mintha a felhasználó belföldön tartózkodna. Figyelem: a magyar számokra kezdeményezett hívás nemzetközi hívásnak számít!

  • Kyivstar

Magyarországon kedvezményes roaming-használatot biztosít. A keretek az Ukrajnában használt tarifacsomagtól függnek, bővebb információ itt található. Ez a kedvezmény visszavonásig érvényes. Fontos különbség, hogy a bejövő hívások ingyenesek, a kimenő hívások az ukrán számok és a tartózkodási ország telefonszámai esetében szintén ingyenesek a csomagban foglalt kereten belül. Hálózaton belül korlátlanul lehet telefonálni a csomag feltételeitől függően.

Fontos tudni, hogy egyes alkalmazások által generált adatforgalom nem számít bele az adatkeretbe, így a Messenger, a Viber, a Telegram és a WhatsApp szöveges és hangüzenetei. A hanghívások sem csökkentik a felhasználható adatmennyiséget, míg a videóhívások és videóüzenetek igen. A Google Maps és Apple Maps használata csak részben számít bele az adatkeretbe: a navigáció fogyasztja a keretet.

  • Vodafone

A kedvezményes roaming-használat külön aktivációt igényel. Aktiválni havonta egyszer lehet, így 10GB internetet, 50 perc bejövő és kimenő hívást kap a felhasználó Ukrajna és a tartózkodási ország számainak vonatkozásában, továbbá 250 perc hálózaton belüli (VodafoneUA-VodafoneUA) hívás, illetve 100db SMS válik elérhetővé. Az aktiválás a legtöbb csomagban ingyenes, a nagyon kedvezményes csomagok esetében viszont 30-50 hrivnyát kérnek érte. Bővebben a szolgáltatásról itt lehet tájékozódni.

A cikkben megjelenő információkat ellenőriztük, azonban nem feltétlenül érvényesek minden speciális, egyedi esetben! Kérdés esetén keress bennünket az alábbi elérhetőségeinken.

+36 30 299 4030

sos@migaid.org

telegram.com/migaid.sos

+36 30 299 4030

sos@migaid.org

telegram.com/migaid.sos

+36 30 299 4030

sos@migaid.org

telegram.com/migaid.sos