MigAid SOS Ukraine

Segíthetünk?

Segíthetünk?

Támogasd te is a Migration Aid segítő tevékenységeit.

SOS Ukraine - Passport

Lejárt, elveszett vagy sérült ukrán útlevél

Ebből a cikkből megtudhatod, mi a teendő, ha Magyarországon

 • elveszett az útleveled vagy ellopták
 • ha lejárt az útleveled
 • kiskorúaknak szeretnél új útlevelet igényelni

Mit tegyek, ha Magyarországon ellopták vagy elvesztettem az útlevelem?

 1. Mindenekelőtt fordulj a legközelebbi Rendőrkapitánysághoz, hogy bejelentést tegyél az útlevél elvesztéséről vagy ellopásáról. A bejelentésről a rendőrség jegyzőkönyvet készít, amelynek egy példányát átadja majd neked. Vigyázz rá, szükséged lesz a papírra később!
 2. A rendőrségtől kapott igazolást magadnál tartva vedd fel a kapcsolatot Ukrajna helyi konzulátusával. Itt a konzulátus munkatársai a személyazonosság és az állampolgárság megállapítása után ideiglenes személyazonosító igazolványt állítanak ki. Az Ukrajnába való visszatéréshez kérelmezhetsz új útlevelet, ehhez az információkat az Ukrán Nagykövetség oldalán találod.

Elveszett vagy ellopott útlevél pótlására a következő dokumentumokat kell benyújtani a konzulátuson:

 • az útlevél elvesztését vagy ellopását igazoló dokumentum – ez az a papír, amit a rendőrkapitányságon kaptál, miután bejelentetted az útleveled eltűnését. Fontos, hogy a dokumentum hitelesítés és ukrán fordítás nélkül is benyújtható, vagyis extra költség és utánajárás nem lesz a kérelemmel
 • kitöltött szükséges formanyomtatvány (a helyszínen adják)
 • az ukrán állampolgárságot igazoló személyazonosító okmány
 • a konzuli díj megfizetéséről szóló igazolás (helyben kell fizetni bankkártyával vagy a konzulátusról kapott csekkel lehetséges)

FIGYELEM: ha nincs ukrán személyazonosító igazolványod, akkor nem kérelmezhetsz új útlevelet, csak egy egyszeri határátlépéshez való dokumentumot kérhetsz, ennek a neve ideiglenes személyazonosító igazolvány

Mit tudok tenni a konzulátuson kiállított ideiglenes személyazonosító igazolvánnyal?

Ezzel az igazolással kizárólag Ukrajnába való visszatérésre vagy jogosult. Az ideiglenes személyi igazolvánnyal nem lehet repülőjegyet vásárolni és átlépni más országok határait. A dokumentum 30 napig érvényes. Ha szükséged van új útlevélre és nem rendelkezel ukrán személyi igazolvánnyal, ennyi időd van visszamenni és újat igényelni.

FIGYELEM: Az Ukrán Konzulátus a hivatalos facebook oldalán rendszeresen közzéteszi a rendőrség által hozzájuk eljuttatott lopott, elvesztett iratokat.  Ha elveszett vagy ellopták az iratodat,itt feltétlenül tájékozódj, mielőtt új iratokat intéznél!

Mit tegyek, ha lejárt az útlevelem?

Lejárt útlevél esetén fordulj a Konzulátushoz az alábbi beadványokkal:

 • kitöltött szükséges formanyomtatvány (a honlapon nem működik a link, így személyesen intézendő);
 • a konzuli díj megfizetéséről szóló igazolás;
 • a lejárt útlevél, amelyet ki kell cserélni.

Mikor kell és lehet cserélni az útlevelem?

Az útlevelet a következő esetekben cserélik ki

 • az útlevélbe bejegyzett adatok változása;
 • az útlevélben szereplő adatokban lévő hibák javítása;
 •  az útlevél lejárta (nézd feljebb);
 •  az útlevél alkalmatlansága további használatra (pl.sérülés esetén).

A kiskorúak útlevelét hogyan állítják ki? 

 • A kiskorú személy részére kiállított útlevél kiadható annak a személynek, akit a gyermek törvényes képviselője meghatalmaz és a meghatalmazás megfelelően hitelesített. Ilyenkor csak a meghatalmazott személy veheti át az útlevelet. A benyújtandó dokumentumok listája ugyanaz, mint a felnőtteké.
 • Az útlevelet 16 év alatti személyeknek 4 évre, tizenhat év feletti személyeknek pedig 10 évre állítják ki.

Az útlevél kiállításakor ellenőrzési eljárást (a biometrikus adatok összehasonlítása) végeznek. A kérelmező szemrevételezéssel ellenőrzi az útlevélben szereplő személyes adatokat, majd aláírásával igazolja az útlevél átvételét. Ha a kérelmező az igényléstől számított egy éven belül nem kapja meg a kiállított útlevelet, az útlevél megsemmisül, viszont a tárolás meghosszabbítható írásbeli kéréssel.

Minden információ az ukrán konzulátus honlapján részletesen megtalálható ukrán nyelven ezen a linken.

Bármely további ukrán okmány elvesztése, ellopása esetén szintén rendőrségi bejelentést kell tenni. Ezeknek pótlását, az útlevél kivételével, csak a saját országodban kérheted!

A cikkben megjelenő információkat ellenőriztük, azonban nem feltétlenül érvényesek minden speciális, egyedi esetben! Kérdés esetén keress bennünket az alábbi elérhetőségeinken.

+36 30 299 4030

sos@migaid.org

telegram.com/migaid.sos