2024. június 15., szombat

Kapcsolódó oldalak:Alpakaland.hu

 

kövess minket:

A Migration Aid múltja

2015 nyara: amikor minden elkezdődött

2015 júniusától a budapesti pályaudvarokon az Ausztriába átutazó menekültek egyre gyakrabban torlódtak fel. Mivel a magyar kormány semmilyen segítséget nem nyújtott a helyzet normalizálására, a menekültek támogatására helyi civilek spontán segítséget szerveztek. A koordináció jellemzően facebook-csoportokon keresztül zajlott, ezek közül adta az egyiknek a Migration Aid nevet Újhelyi Sándor, a csoport alapítója. 2015 nyarán a Migration Aid elsősorban a budapesti és vidéki vasútállomásokon várokozóknak segített.

A Migration Aid mögött az első hónapokban nem állt jogi személyiségű szervezet, lényegében magánszemélyek részben koordinált segítő akcióinak közös elnevezése volt. Ennek számtalan hátránya volt, többek között az adománygyűjtés és a kiadások elszámolása terén. Ennek menedzselésére lett bejegyezve Angliában 2015 novemberében egy non-profit kft, a Migration Aid International, amelynek az operatív igazgatója Siewert András lett. 

2015 vége, 2016 eleje: A magyar határtól Görögországig

2015. szeptember közepétől a magyar hatóságok a határokhoz érkező menedékkérőket nem Budapesten keresztül, hanem a horvát határtól szállították az osztrák-magyar határhoz. Ezekben a hetekben a Migration Aid önkéntesei az adományozóink jóvoltából a határállomásokon segítettek, elsősorban Magyarbólyban, Beremenden és Hegyeshalomban.

2015. október közepén Magyarország lezárta a határait, a nyugat-balkáni útvonalon érkező napi több ezer menekült onnantól a Szerbia-Horvátország-Szlovénia-Ausztia útvonalat használta Nyugat-Európa irányába. A Migration Aid tevékenységeinek súlypontja ettől fogva a határainkon kívülre helyeződött át: a szerb-horvát, a horvát-szlovén és a szlovén-osztrák határterületen segítettünk.

2015 novemberében döntöttünk úgy, hogy felmérjük a helyzetet a kritikusnak számító görög szigeteken, ahol a tengeri átkelés közben sok halálos kimenetelű tragédia történt. Innentől az oldalon látható valamennyi felvételt az önkénteseink készítették a terepen végzett segítő munkájuk közben.

Leszboszon azt láttuk, hogy rengeteg segítségre lenne szükség, így a Migration Aid támogatásával létrejött a SIRIUS.HELP projekt, amely elsősorban a görög szigeteken partot érő menekültek megsegítésére jött létre. 2016 januárjától folyamatosan 4-6 önkéntesünk volt nappali ill. éjszakai műszakokban szolgálatban Leszbosz partjain.

Az önkéntesek 1-2 hetente váltották egymást. Többségük Magyarországról utazott Leszboszra, de voltak német, amerikai, román önkénteseink is. Mivel a több mint 100 km hosszú, több helyen kifejezetten veszélyes partszakaszon bármikor partot érhettek menekülteket szállító gumicsónakok, a területen dolgozó szervezetek koordinált beosztásban, egymást is riasztva próbálták a csónakok balesetmentes partot érését, és az esetleges sérültek (elsősorban kihűlt gyerekek, idősek) ellátását biztosítani.

2016: Leszbosz, Athén környéki menekülttáborok és a tranzitzónák

2016 márciusától egy újabb helyszínnel bővítettük tevékenységünket: az Athén környéki menekülttáborokban segítettünk, elsősorban gyerekprogramokkal, étel- és ruhaosztással.

2016 szeptemberétől újabb kihívásokkal néztünk szembe: a SIRIUS.HELP belépési engedélyt kapott a tompai ill. a röszkei tranzitzónába, továbbá a Magyarország területén található menekülttáborokba. Széles skálán segítettünk: a tranzitzónákban főzési alapanyagok, tüzelő, ruhanemű, higiéniai termékek osztása, továbbá orvosi elsősegélynyújtás is szerepelt a feladataink között. A kiskunhalasi befogadó központban megszerveztük az ott tartózkodó menekültek számára feleslegessé vált, de jó állapotú ruhaneműk begyűjtését, tisztítását és újrafelhasználását.

2016 augusztusában lecseréltük a Migration Aid addigi logóját, és eldöndöttük, hogy a magyarországi tevékenységeink támogatására létrehozzuk a Migration Aid Alapítványt. A bejegyzési folyamat hosszadalmasabb lett, mint gondoltuk, a következő év közepéig húzódott el.

2016 májusa: gyereknap a bicskei menekülttábor porontyainak

2016. május végén az akkor még működő bicskei menekülttábor gyerekeinek és szüleiknek tartottunk egész napos gyereknapi programot. Ugrálóvár, játékos vetélkedők, bohóc, arcfestés – mindenki talált magának elfoglaltságot.

2017 nyara: botrányba fullad a menekült családok nyaraltatásának szándéka

2017-ben egy forró nyári napon egy afgán családdal, akiket már a tranzitzónából ismertünk, spontán leutaztunk a Balatonra hűsölni. Mindenki jól érezte magát, és senki sem nézett ránk ferde szemmel.

Ezen felbuzdulva szerettünk volna más befogadott, menekült családoknak is nyaralási lehetőséget biztosítani, és ehhez helyszíneket kerestünk. A tervünkre lecsapott a politika. Előbb Esztergályhorvátiban gördítettek akadályokat az elképzeléseink elé, 3 héttel később Őcsényben lett botrány abból, hogy egy helyi panziós helyet biztosított volna számunkra.

Több ezer magyar rászorulónak segítünk 2017 hideg telén

2017 végén – 2018 elején hajdúsági és nyírségi települések tucatjaira juttattunk el összesen 90 köbméternyi segélyt. A Migration Aid központi raktárából heteken keresztül szállítottuk furgonokkal a több ezer pulóvert, nadrágot, kabátot, cipőt a debreceni átmeneti raktárba. Onnan a Migration Aid helyi önkéntesei és a környék településeinek szociális munkásai közösen juttatták el a segítséget a rászoruló családoknak. A ruházati termékeken kívül bútorokat, konyhai felszereléseket, játékokat – utóbbiból a szegényebb óvodákba is jutott – osztottunk szét. Több száz hálózsákot, takarót kaptak hajléktalanok, több mint 20 ezer műanyag tányért és evőeszközt pedig a hajléktalanellátó intézmények. A segélyezési akciót német, osztrák és svájci partnereink adományai tették lehetővé.

2018: Családsegítő központ

2018 elejétől működtettük Budapesten a menekült családokat segítő központunkat. Ez lett az általunk támogatott, Magyarország által befogadott menekültek humanitárius ellátó helye. A polcokra kirakott ruhaneműket, tartós élelmiszereket, higiéniai termékeket, háztartási felszereléseket, játékokat a rászoruló családok egy meghatározott összeg keretéig ingyen elvihették.

2019: Égikert – egy újabb nagy kihívás

A 2017 nyarán-őszén szerzett nyomasztó vidéki tapasztalataink a menekültek nyaraltatásával kapcsolatban arra ösztönöztek bennünket, hogy visszatérjünk az akkori helyszínekre. Egy osztrák támogatónk korlátlan idejű ingyenes használatra a rendelkezésünkre bocsátotta Esztergályhorvátiban található ingatlanát, ahogy fentebb is említettük, itt ütköztünk elsőként ellenállásba a nyaraltatási szándékunkkal.

A terület hasznosításával kapcsolatos elképzeléseinket úgy alakítottuk át, hogy abból többet profitáljon a helyi közösség, így jobban bevonhatóvá válnak az itteni folyamatokba. Abban reménykedünk, hogy ezzel sikerül más perspektívát adnunk a környék lakóinak arra, miért tartjuk fontosnak az emberek közötti empátiát, együttműködést, függetlenül származástól és vallástól. A területet Égikertnek neveztük el. Közösségi gazdálkodás, szociális farm, rászoruló családok segítése, interkultúrális kapcsolatok szövése – többek között ilyen célok fogalmazódtak meg. A projekt saját weboldalt kapott, ott további információkat találsz, ha érdekel, hogy mi történik jelenleg Égikertben.

2020: Megalakul A Segítők Egyesület

Már évek óta gondolkoztunk azon, hogy szép dolog a humanitárius segítségnyújtás a rászorultak részére, de szeretnénk megpróbálni többet tenni azért, hogy emberek eleve ne kerülhessenek ilyen nehéz helyzetbe. Mivel a Migration Aid eredetileg kifejezetten menekültek megsegítésére jött létre, a kibővített célok és tevékenységek megvalósításához létrehoztunk egy új szervezetet, ez lett A Segítők Föld-védő, Közösségfejlesztő és Menedéképítő Egyesület. Egy olyan élhetőbb világról álmodunk, ahol nem kell menekülni, minden gyermek biztonságban élhet és van fedél a feje fölött.

2021: Földbárka és Green Shelter – a környezettudatos menedékek

A menekülés legszörnyűbb oldala, hogy emberek kénytelenek elhagyni az otthonaikat, akár örökre. Ezzel együtt sokszor elvesztik a családjukat, barátaikat, társadalmi és kulturális gyökereiket. Magyarországon az egyik legnagyobb kihívás a nagyon kevés anyagi forrással rendelkező menekültek számára, hogy új, stabil otthont tudjanak teremteni maguknak. De nem csak nekik kihívás ez, egyre több magyar fiatalnak, családnak is gondot okoz a lakhatás megoldása. 

Évek óta keressük azt a technológiát, koncepciót, ami nem csak a jelenleg elérhető legköltségkímélőbb, hanem ugyanakkor környezettudatos is. Két koncepciót dolgoztunk ki, az egyik a „földbárka”, a másik a „zöld menedék” elnevezést kapta…

A Migration Aid jelenéről a Hogyan segítünk menüpont alatt olvashatsz.

Facebook
Telegram
Twitter
Email