MigAid SOS Ukraine

Segíthetünk?

Segíthetünk?

Támogasd te is a Migration Aid segítő tevékenységeit.

SOS Ukraine - TAJ validity, TAJ érvényesség

A magyar TAJ szám és annak érvényességi feltételei

Ebből a cikkből kiderül, hogy

 • miért fontos, hogy érvényes egészségbiztosításod legyen
 • milyen érvényességi formái vannak a TAJ számnak
 • mire kell figyelned, hogy a biztosításod érvényes maradjon
 • mit tegyél, ha a jogviszonyod nem rendezett?

Tudnod kell, hogy menedékesként TAJ-kártya nélkül látnak el, amennyiben egészségügyi problémád merülne fel. Ha viszont a státuszod más, mint menedékes, mindenképpen szükséged van TAJ-kártyára.

A TAJ-kártya igénylés folyamatáról itt írtunk bővebben.

Honnan tudod, hogy jogosult vagy-e az ellátásra?

Ha orvoshoz mégy, akár ügyeletre, háziorvoshoz vagy szakrendelőbe, már a betegfelvételi pultnál ellenőrzik a TAJ-kártyádat. A betegfelvételnél történt ellenőrzéskor mindig kiderül, hogy milyen jogosultságokkal rendelkezel. Csak a TAJ érvényessége esetén vizsgál meg az orvos és ír fel gyógyszert, ezért az érvényesség elengedhetetlen.

Az egészségbiztosítással kapcsolatos jogosultságokat Magyarországon színekkel jelölik. Mutatjuk, hogy mit jelentenek a színek, amelyeket “lámpának neveznek”.

 • „ZÖLD lámpa” – A TAJ érvényes, a jogviszony rendezett. Ha ezt látja az orvos, minden ellátásra jogosult vagy.
 • „PIROS lámpa” – A TAJ érvényes, de a jogviszony rendezetlen. Ebben az esetben az egészségügyi szolgáltató nem tagadhatja meg az ellátás elvégzését, vagyis meg fognak vizsgálni, de a jogviszony rendezése érdekében a kormányhivatalhoz kell fordulni.
 • KÉK lámpa” – Külföldön biztosított, a TAJ átmenetileg érvénytelen: a kártya tulajdonosa külföldön létesített biztosítási jogviszonyt. Ebben az esetben a magyar egészségügyi ellátásért fizetned kell.
 • „BARNA lámpa” – A TAJ egyéb okból érvénytelen. Ebben az esetben az egészségügyi szolgáltatások csak térítés mellett vehetők igénybe.
 • „SÁRGA lámpa” – A TAJ érvényes, de korlátozott egészségügyi szolgáltatásokra vagy jogosult. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az egészségbiztosítóval kötött megállapodás alapján kapsz ellátást, de fogászati kezelést csak sürgősségi esetben, és külföldi gyógykezelésre vagy transzplantációs várólistára sem kerülhetsz fel a jogosultság alapján.

Mi az, amire ukrán és más külföldi, illetve kettős állampolgároknak figyelni kell a TAJ érvényességével kapcsolatban? 

 • ha ideiglenes lakcímed van, a TAJ-kártyán szerepel érvényességi dátum, és ezt később meg kell újítani;
 • ukrán és más külföldi állampolgároknak munkaváltás esetén ismét érvényesíteni kell a TAJ-kártyát;
 • ukrán és más külföldi állampolgároknak a tartózkodási engedély cseréjénél is újra érvényesíteni kell a TAJ-kártyát

Mindezek miatt javasoljuk a TAJ-kártya érvényességének ellenőrzését.

 • Tudni kell még, hogy a TAJ lehet barna “egyéb okból” és adótartozás miatt is. A kettő közti különbségről  itt tudsz többet olvasni.

Hogyan ellenőrizhetem a TAJ-számom érvényességét?

 • TAJ-szám érvényességét ügyfélkapun keresztül bármikor ellenőrizheted. Itt lekérheted az adataidat is, amiből kiderül, hogy bejelentett-e a munkáltatód, milyen munkaidőre és milyen munkakörre, továbbá, hogy volt-e szüneteltetve a biztosítási jogviszony.
 • Ha nincs ügyfélkapus hozzáférésed, személyesen érdeklődhetsz a Nemzeti Egészségbiztosítási alapkezelőnél.
 • gyógyszertárban megkérdezheted a patikust

Mit tegyek, ha az egészségügyi jogviszonyom nem rendezett?

Ha az egészségügyi szolgáltatónál a jogviszony-ellenőrzés nem „sárga” vagy „zöld” jelzést mutat, arról azonnal tájékoztatni fognak. A jogviszony rendezését megteheted elektronikus úton az ügyfélkapun keresztül, illetve közvetlenül a kormányhivatalnál.

FONTOS! Ilyen helyzetben kérdezd meg a munkáltatódat, mit tud az egészségbiztosításod rendezetlenségéről! Sok esetben technikai jellegű probléma a kellemetlenségek okozója: a munkavállaló helytelenül adta meg a személyes adatait, és a munkáltató sem ellenőrizte figyelmesen azokat, vagy pont a munkáltató vétett hibát, hiszen számára idegenek az ukrán nevek és településmegnevezések, és gyakran egy betű elírásából is probléma adódhat; a munkaviszonnyal kapcsolatos adatok elírása is okozhat fennakadást.  Ezek a hibák könnyen kijavíthatók, így érdemes egyeztetni!

Arról, hogy milyen módon kezdeményezhető a jogviszony rendezési eljárás, bővebben a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján tájékozódhatsz. Sajnos az információk nagy része csak magyarul található meg.

A cikkben megjelenő információkat ellenőriztük, azonban nem feltétlenül érvényesek minden speciális, egyedi esetben! Kérdés esetén keress bennünket az alábbi elérhetőségeinken.

+36 30 299 4030

sos@migaid.org

telegram.com/migaid.sos