MigAid SOS Ukraine

Segíthetünk?

Segíthetünk?

Támogasd te is a Migration Aid segítő tevékenységeit.

SOS Ukraine - Job Searching, álláskeresés

Álláskeresés Magyarországon: a legfontosabb tippek és információk

Szeretnéd tudni, hogyan találsz állást Magyarországon? Ebben a cikkben elmondjuk, hova fordulhatsz, ha állást keresel a magyar munkaerőpiacon, mit kell tenned, ha munkához szeretnél jutni, hogyan jelentkezz sikeresen álláshirdetésekre!

Milyen lehetőségeim vannak? 

 • Ha külföldi vagy és nem beszélsz nyelveket, akkor

1. fordulhatsz munkaerő toborzó és közvetítő cégekhez. Ezek az irodák felveszik az adataidat, és kiajánlanak olyan munkaerő-kölcsönző cégeknek vagy vállalatoknak, amelyek foglalkoztatnának téged akár magyar nyelvtudás nélkül is.

Mivel Magyarország kormánya rendeletben írja elő a munkaerő-kölcsönzési és a magán-munkaközvetítői tevékenységet folytatók nyilvántartásba vételét, ellenőrizd, hogy a cég szerepel-e a listában. A lista itt található.

Figyelmedbe ajánljuk  a Profession.hu ukrán nyelvű tájékoztatóját, ahol állásajánlatokat is találhatsz.

Figyelem! Ha valamelyik állásajánlat felkeltette az érdeklődésedet, mielőtt felveszed a céggel a kapcsolatot, mindenképpen tájékozódj – olvass el véleményeket, keress referenciákat a vállalatról, mert előfordulnak olyan vállalkozások, amelyek nem veszik teljes mértékben figyelembe a munkavállalók jogait, és méltatlan feltételekkel hirdetnek vagy biztosítanak állást. A munkaerő közvetítés hasznos, de minden esetben légy óvatos, nehogy csalók és kizsákmányolók áldozata légy!

2. érdemes megkeresni  azokat az embereket, akik már dolgoznak a szakmádban Magyarországon, tőlük is kérhetsz tanácsot, támogatást vagy ajánlást. Kérdezd meg barátaidat és ismerőseidet, és facebook- illetve telegram csoportokban is tájékozódhatsz, csak arra figyelj, hogy hiteles információkhoz juss!

 • Ha beszélsz magyarul és/vagy angolul, akkor

1. az álláskereséshez az interneten található állásportálok (például Profession.hu, Jobline.hu) és közösségi média platformok (például LinkedIn) jelentik a legfontosabb csatornákat. A Profession.hu oldalon és LinkedInen angol nyelvű álláshirdetéseket is lehet keresni.

2. Emellett sok vállalat szervez állásbörzéket, toborzási eseményeket és karriernapokat, amelyeken az álláskeresők találkozhatnak a munkaadókkal. A legjelentősebb állásbörzét itt találod.

Hogyan zajlik az álláskeresés és a jelentkezés?

Az álláskeresési folyamat általában az önéletrajz és a motivációs levél elkészítésével kezdődik, illetve azzal, hogy tájékozódsz arról, hogy a meglévő dokumentumaiddal hány órában és hogyan dolgozhatsz. (Hallgatói tartózkodási engedéllyel például csak heti 30 órában vállalhatsz állást, menedékesként vagy tartózkodási engedéllyel heti 40 órában is.) Ennek tudatában válaszd ki azokat az álláshirdetéseket, amelyek szóba jöhetnek, és küldd el önéletrajzodat és motivációs leveledet.

Milyen legyen az önéletrajz?

Fontos, hogy az önéletrajz tartalmazza a következőket:

 • alapadatok (lakóhely, telefonos és e-mail elérhetőség)
 • a megpályázott állás szempontjából releváns korábbi munkahelyek (a cégek egy része kérhet referencia személyt is, aki beszámol a korábbi munkavégzésedről, ez azonban nem mindenhol szükséges).
 • az állásra vonatkozó egyéb szakmai tapasztalatot és képességet, valamint az aktuális munkakörre vonatkozó végzettséget. (Minden esetben ajánlott az álláshirdetéshez igazítani az önéletrajzot, ez pedig tartalmazzon adatokat, számokat is.)

Az interneten több helyen is találhatsz önéletrajz-sablont, ezek nagyon hasznosak tudnak lenni. Ilyen például a CV maker.

Milyen legyen a motivációs levél?

Vannak cégek, amelyek kérnek motivációs levelet az önéletrajz mellé. Ennek funkciója, hogy többet megtudjon a jelentkező személyéről és alkalmasságáról. Minden esetben javasolt a motivációs levelet az aktuális állásra szabva elkészíteni. A levél készítésénél mindenképpen ügyelj a következőkre:

 • A szöveg legyen összefüggő, jól szerkesztett, ne tartalmazzon helyesírási hibákat.
 • A levél legyen tömör, lényegretörő.
 • Érződjön, hogy külön a meghirdetett állásra írtad, nem csak egy sablont küldtél újra.
 • A szövegben emeld ki korábbi tapasztalataidat, legyél magabiztos. Amennyiben új területen próbálnád ki magad, amely nem egészen fedi korábbi tapasztalataidat, ezt is elmondhatod. A lényeg, hogy a levél magabiztosságot árasszon, meggyőző, esetleg szívhezszóló és hiteles legyen.
 • Az interneten számos sablont találhatsz motivációs levélre, ezeket érdemes alapul venni és az adott álláshoz igazítani.

Mit tegyek az állásinterjú előtt?

Először is készülj fel, hogy sok helyről visszautasítanak, ez természetes az álláskeresésnél, nem kell kétségbeesni miatta. Ha viszont az önéletrajzod és motivációs leveled alapján behívnak egy állásinterjúra, a következőket érdemes megtenni:

 • Tájékozódj a leendő munkáltatódról. Ismerd meg a cég történetét, a tevékenységi körét, a termékeit vagy szolgáltatásait. Gondolkozz el azon, hogy konkrétan miben lehetnél hasznára a cégnek és esetleg milyen kérdéseid vannak a vállalattal és a tevékenységével kapcsolatban. Mi az, amivel azonosulni tudsz, mi az, amivel kevésbé.
 • Készülj fel a tipikus kérdésekből! Az állásinterjú során gyakran előfordulnak tipikus kérdések, mint például a motiváció és a munkahelyi élményekről szóló kérdések, egy korábbi sikeres projekted vagy azok a tulajdonságok, amelyek leghasznosabbak benned az adott munkahelyen. Ezeket a tipikus kérdéseket is megtalálod például itt angolul. Gondold át alaposan, mit válaszolnál a kérdésekre, esetleg gyakorold hangosan is a választ! Sok cég használja a szituációs interjúztatási módszert. Erre itt találhatsz példákat. Ennek során megkérdezik, hogy mit tennél vagy tettél korábbi munkahelyeiden egy nehezebb helyzetben. Ezekre is érdemes előre készülni, akár régebbi tapasztalataidat összeszedni, hogy konkrét példákkal állhass elő.
 • Amennyiben a vállalat kapcsolatba lép veled többször, például az interjú időpontjának egyeztetése vagy egy előzetes beszélgetés céljából, válaszolj gyorsan a kérdéseikre, legyél proaktív, amennyiben szükséges!
 • Tájékozódj arról, hogy a megpályázott pozícióban milyen nagyságrendű fizetést szoktak adni.

Mit tegyek az állásinterjún?

Szabályok, amelyeket mindenképpen be kell tartani:

 • Pontosan jelenj meg az interjúra. Amennyiben közbejön valami váratlan, azonnal értesítsd a céget.
 • Megfelelő ruhában jelenj meg.
 • Legyél kedves és határozott.

Mekkora fizetést kérjek?

Az állásbér Magyarországon eltérő lehet a különböző iparágakban és pozíciókban. Általánosságban elmondható, hogy a bérkülönbségek Budapesten és a vidéki területeken a legjelentősebbek.

Az állásinterjúk során fontos megbeszélni az állásbérrel és a juttatásokkal kapcsolatos kérdéseket.Vannak álláshirdetések, ahol előre közlik a lehetséges fizetést, máshol viszont nincs erről szó. Sok, nem állami helyen a fizetés alku kérdése, vagyis meg lehet beszélni és akár többet is kérni, mint amennyit ígérnek, ám ehhez jó tudni, mennyi az a reális maximum, ami elkérhető. Vannak olyan munkahelyek, ahol a bér nem tárgyalás tárgya, és nem lehet változtatni rajta.

Tudni kell viszont, hogy az induló bér csak az éves béremelések során fog változni a legtöbb helyen, így gondold át mindig alaposan, mennyi az a minimum összeg, ami számodra arra az évre elfogadható.

A legfontosabb az, hogy felkészülten és kitartóan keresd az álláslehetőségeket.

Reméljük, hogy ezek a tippek segítenek az álláskeresés során Magyarországon!

A cikkben megjelenő információkat ellenőriztük, azonban nem feltétlenül érvényesek minden speciális, egyedi esetben! Kérdés esetén keress bennünket az alábbi elérhetőségeinken.

+36 30 299 4030

sos@migaid.org

telegram.com/migaid.sos