2024. június 15., szombat

Kapcsolódó oldalak:Alpakaland.hu

 

kövess minket:

Alpakaland: állat-asszisztált gyógyító tér

MigAid.org - Animal-assisted therapy with alpacas

Az ukrán háború elhúzódása újabb és újabb kihívások elé állítja a Migration Aid-et. Egyre több menekült családdal találkozunk, akik csak ideiglenes itt tartózkodással számoltak, nem készültek más alternatívával. A bizonytalan élethelyzet elhúzódása növeli a kilátástalanság és tehetetlenség érzését, a szülők (főleg anyukák) mentális állapotának romlása pedig kihatással van a gyerekeikre is. 

A terjedő mentális krízisnek a háború azonnali befejezése sem vetne véget; több tízezer súlyosan traumatizált férj és apa térhet haza a frontról. A krízis feldolgozása évekbe, ha nem évtizedekbe fog telni. A háború okozta lelki sebek begyógyítása sokszor még a fizikai sérülések gyógyításánál is nehezebb.

Különösen fontosnak tartjuk ezért, hogy olyan tereket hozzunk létre, ahol a gyerekek kisebb közösségben, időnként az édesanyákkal, később az apákkal közösen pszichésen is rehabilitálódhatnak. Ebben szánunk kiemelt szerepet a nemzeközi tapasztalatok szerint is jótékony hatású állat-asszisztált gyógyító tereknek. Az állatok pozitív pszichés és élettani hatásai traumatikus élményekkel rendelkező gyermekekre és felnőttekre időközben általános tapasztalat a gyógyításukban. 

A projekt első teszthelyszíneként az egyesületünk székhelyét találtuk a legalkalmasabbnak. Esztergályhorváti egy pár száz fős település a Kis-Balaton mellett, 15 km-re Keszthelytől. Megvásároltunk egy üres, de közművekkel ellátott telket a székhelyünk szomszédságában, amelyen jelenleg csak sok fa áll.

Az állat-asszisztált lelki gyógyuláshoz általában lovakat, cicákat, kutyákat szokás alkalmazni, a legújabb nemzetközi tapasztalatokat figyelembe véve a mi választásunk az alpakára esett. Ez az eredendően Dél-Amerikában honos állat a láma „kistestvére”, rendkívül szelíd, szociális, a szőre allergiások számára sem okoz problémákat.

Az állat-asszisztált gyógyulás annál hatékonyabb, minél nagyobb része kint a természetben zajlik, az alpaka pedig egész évben a legelőn tartható, nem igényel klasszikus istállót – ez is egy előnye. Az alpaka mellett néhány kisebb állat is helyet kap a szociális és terápiás farmon: cicák, nyulak, tyúkok.

A mintegy 3 ezer négyzetméteres faluszéli területen a szintén MigAid-fejlesztésű Green Shelter menedék otthononokból tervezünk felépíteni 4-5 modult, ezekben télen-nyáron 16-20 főt tudunk elhelyezni, így 2 hetes ciklusokkal számolva éves szinten 300-500 érintett gyereknek és szüleiknek jelenthet segítséget az állatasszisztált terápiás tér. A területet emelett igénybe vehetik az önkénteseink is, ha úgy érzik, jót tenne nekik néhány nap rekreáció a Kis-Balaton szomszédságában.

Mind a projekt építési szakaszában, mind a működtetésében számítunk a helyi lakosokra és a település önkormányzatára, akikkel jó kapcsolatokat építettünk ki az elmúlt években, és elfogadták, hogy egy menekülteket segítő szervezet tevékenykedik a falu szélén. További információk a projekt weboldalán: Alpakaland.hu.

Facebook
Telegram
Twitter
Email