MigAid SOS Ukraine

Segíthetünk?

Segíthetünk?

SOS Ukraine - refugee status, menedékes

Menedékes státusz Magyarországon

Ha az Ukrajnában zajló háború következtében külföldre kényszerülsz menekülni, és az úticélod Magyarország, itt megtudhatod mi az a menedékjog, ki kérhet menedékes státuszt és ez mivel jár.

Mi az a menedékjog?

 • A menedékjog az ukrajnai konfliktus elől menekülőknek biztosított jogi státusz, amely védelmet nyújt Magyarországon.

Ki kérhet menedékes státuszt?

 • Ukrán állampolgárok, akik 2022. február 24-e előtt Ukrajnában tartózkodtak.
 • Hontalan személyek, akik szintén 2022. február 24-e előtt Ukrajnában tartózkodtak.
 • Harmadik országbeli állampolgárok 2022. február 24-e előtt Ukrajnában való tartózkodás jogcímének függvényében kérhetik. Erről bővebb információ itt található.
 • Az előzőek családtagjai: Ide tartoznak a házastársak, élettársak, gyermekek és azok, akiket a menedékes jogot igénylő személy tartott el.

Ki nem kérhet menedékjogot?

 • Magyar-ukrán kettős állampolgárok.

Az Ukrajnában állandó lakóhellyel rendelkező és 2022. február 24-én vagy azt követően Ukrajnából Magyarországra menekülő ukrán-magyar kettős állampolgároknak a menedékest megillető valamennyi ellátás és kedvezmény biztosított, amennyiben magyar állampolgárságuk alapján kedvezőbb elbánásban nem részesülnek.

 • Ukrán állampolgárok, akik február 24. előtt érkeztek Magyarországra. Ők humanitárius védelemi státuszt kapnak (magyarul „befogadott”). Ez nem azonos a menedékes státusszal, de lehetővé teszi a magyarországi tartózkodást.

Magyarország a nemzetközi és uniós kötelezettségeinek eleget téve, minden orosz-ukrán háború elől menekülő személynek védelmet és szállást biztosít. 

További információkért látogasson el a következő weboldalakra:

A weboldalakon tájékozódhat a menekültügyi eljárásról, a szálláslehetőségekről, a segítségnyújtási programokról, és a legfrissebb hírekről.

Szállás és ellátás ukrajnai menekültek számára Magyarországon:

 • Hosszútávú szállást  lehet igényelni :
  •  A Nyugati pályaudvar területén a Kormányablakban működő segítségponton (1062 Budapest, Teréz körút 55.).
  • az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság (OIF) információs telefonszámán:  +36 1 463 9100, e-mailben:  menedekes@oif.gov.hu 
 • A menekültek 1 hónapig jogosultak ingyenes szállásra és ellátásra az országba érkezéstől számítva.
 • További szállásra és ellátásra jogosultak a 65 év felettiek, a fogyatékkal élők, a várandós nők, a gyerekek és az őket nevelő szülő.
 • A 18 és 65 év közötti keresőképes személyeknek a fent említett 1 hónap alatt menedékes státuszt kell kérniük és munkát kell vállalniuk. Ha ez sikerül, az állam továbbra is támogatja a lakhatásukat a munkáltatón keresztül.
 • Ukrajnában állandó lakóhellyel rendelkező és 2022. február 24-én vagy utána Ukrajnából Magyarországra menekült ukrán-magyar kettős állampolgárok  is igényt tarthatnak szállásra és ellátásra.
 • A 18 és 65 év közötti keresőképes, de munkát nem vállaló, és így a támogatott elszállásolási rendszerből kikerülő személyek számára is biztosítanak ellátás nélküli elhelyezést központi szállásokon.

Milyen jogok járnak a menedékes státusszal?

Hogyan lehet kérvényezni menedékjogot?

Cím: Budapest 1117, Budafoki út 60. Vidéken pedig ebben a listában található a területileg illetékes szerv címe és nyitvatartási ideje. Ebben esetben lehetőség szerint érdemes az ezen a honlapon található adatlapot előre kitölteni.

 • Online az „Enter Hungary” weboldalon. Az űrlap magyar és angol, míg az útmutató magyar, angol és ukrán nyelven is rendelkezésre áll. Felhívjuk figyelmét, hogy még akkor is, ha online nyújtja be kérelmét, személyesen kell részt vennie a kormányzati ügyfélszolgálaton a jelentkezési folyamat befejezéséhez.

A kérelem beadásakor kötelező a tényleges szálláshely címének megadása. A szabály szerint a szálláshely változását három napon belül be kell jelenteni az OIF-nál.

Ez több okból is fontos. Egyrészt azért, mert elbírálás után a menedékes kártyát erre a címre postázzák. Másrészt mindennemű hivatalos levelezés és az esetleges létfenntartási támogatás (ha igényelték) is erre címre kerül postázásra.

A bejelentett lakcímről igény szerint a hivatal hatósági bizonyítványt állít ki egy A4-es lap formájában. Ezt érdemes azonnal kérni, mert sok esetben szükség lesz rá. Utólag is személyesen igényelhető az OIF-nál, vagy a következő pontban leírt módon online.

Meddig érvényes a menedékes kártya?

 • Minden menedékes kártya 2025. március 4-ig érvényes, függetlenül az esetlegesen ráírt korábbi dátumtól. Az  Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság honlapján található egy olyan funkció, amely lehetővé teszi, hogy az ideiglenes védelmet igazoló okmánnyal rendelkező személy státuszát vagy a tartózkodási címét igazoló hatósági bizonyítványt kapjon anélkül, hogy személyesen fel kellene keresnie az ügyfélszolgálatot. A hatósági bizonyítvány igénylőlapja ezen a linken található.

Fontos:

A fenti információk tájékoztató jellegűek, a jogszabályok és a rendelkezések változhatnak.

A legfrissebb információkért javasolt a hivatalos források (pl. https://www.safeinhungary.gov.hu/hu,  

http://oif.gov.hu/index.php?lang=hu 

követése.A cikkben megjelenő információkat ellenőriztük, azonban nem feltétlenül érvényesek minden speciális, egyedi esetben! Kérdés esetén keress bennünket az alábbi elérhetőségeinken.

+36 30 299 4030

sos@migaid.org

telegram.com/migaid.sos

+36 30 299 4030

sos@migaid.org

telegram.com/migaid.sos

+36 30 299 4030

sos@migaid.org

telegram.com/migaid.sos