MigAid SOS Ukraine

Segíthetünk?

Segíthetünk?

Támogasd te is a Migration Aid segítő tevékenységeit.

SOS Ukraine - Jobs, munka

Munkák, amelyeket jobb NEM elfogadni Magyarországon

Munkát találni egy idegen országban nem egyszerű. Ebből a cikkből megtudhatod, hogy mire kell odafigyelned munkakeresés során ahhoz, hogy elkerüld a különböző visszaéléseket és átveréseket.

Mivel idegen országban vagy, elképzelhető, hogy nyelvi nehézségekkel küzdesz, így fokozott figyelmet kell fordítanod a gyanús és tisztességtelen ajánlatok elkerülésére. Most felsoroljuk az ismert átverési formákat és megmutatjuk, hogy milyen ajánlatok mögött állhat törvényellenes tevékenység, hiszen ezeket fontos elkerülni.

Miért legyél óvatos?

A nyelvi különbségek miatt különös figyelmet kell fordítani arra, hogy ne fogadd el a gyanús ajánlatokat. A csalók könnyebben érik el azokat, akik nem beszélik az ország nyelvét, nem ismerik a viszonyokat, így sokkal kiszolgáltatottabbak. Sajnos az ukrán és orosz nyelvű hirdetések több lehetőséget biztosítanak azoknak, akik törvénybe ütköző ajánlatokat akarnak tenni, részben azért, mert a magyar hatóságok ezeket nagyobb eséllyel el sem olvassák. Ez egy olyan veszélyforrás, ami miatt különösen résen kell lenned.

Mennyire biztonságos az ismerősök/lakótársak/barátok által ajánlott munka?

Ezek az ajánlatok annyira biztonságosak, amennyire jól ismered az ajánlót.

 • Ha az ajánló alapos információval tud szolgálni a munka természetéről, a munkahelyi körülményekről és a fizetésről, akkor ez nagy valószínűséggel biztonságos.
 • Ha az ismerősöd egy másik munkakört ajánl, mint amit maga is végez, tekintsd úgy az ajánlatot, mintha egy nyilvános fórumon találkoztál volna vele, és ismerd meg magad is minden részletét.
 • Még akkor is, ha ismerős ajánl egy munkát, győződj meg arról, hogy megfelelő fizetést kapsz és jók a körülmények.

Mit tegyél meg mindenképpen, mielőtt elfogadsz egy ajánlatot? 

 • Tájékozódj a munkáltatóról: győződj meg arról, hogy törvényesen működik, keresd föl a weboldalát, olvass róla véleményeket.
 • Ha a munkáltatód pénzt kér azért, hogy alkalmazzon, legyél nagyon óvatos. Törvényesen működő munkáltatók nem kérnek pénzt az alkalmazásért.
 • Figyeld a hivatalos álláskereső oldalakat. Itt általában törvényes munkáltatók hirdetnek, a kevésbé megbízható forrásokat, mint ismeretlen e-mailes megkeresés vagy facebook csoportok ajánlatai, kezeld gyanakvással!
 • Ne add meg bárkinek a személyes adataidat! Csak megbízható szerveknek, munkáltatóknak add ki igazolványaid számát és bankkártya adataidat.
 • Kérj jogi segítséget! Ha úgy érzed, hogy átverés, csalás áldozata lettél, megkárosítottak, ne habozz, kérj jogi segítséget!

Melyek azok az álláshirdetésekben található jelek, amelyek átverésre vagy törvénysértésre utalhatnak? 

 • Ha tőled, mint álláskeresőtől pénzt próbálnak kérni, az mindenképpen gyanús, mert Magyarországon az állásközvetítők a munkáltatóktól kapnak jutalékot a megfelelő ember felkutatásáért. Ha mégis fizetsz, nagy eséllyel csalás áldozatává válsz, és elveszik a pénzed.
 • Ha valaki viszonylag kevés munkáért sok pénzt ígér, mindenképpen érdemes gyanakodni. Ezek az ajánlatok gyakran ahhoz vezetnek, hogy nem fizetnek ki, vagy rosszabb esetben törvénytelen tevékenységet kell folytatnod, aminek súlyos következményei lehetnek.
 • Fontos tudnod, hogy a törvények ismeretének hiánya, illetve az, hogy nem vagy teljesen tisztában azzal, hogy mit is csinálsz, nem mentesít a végrehajtás alól. Ha – akár öntudatlanul is -, de részt veszel például embercsempészésben, börtönbüntetést kaphatsz.

Miért fontos odafigyelni, hogy a munkaviszony bejelentett legyen? 

 • Ha a munkaviszonyod nem bejelentett, lehet, hogy több pénzt kapsz érte, hiszen nem adózol, csakhogy ez illegálisnak számít. Emellett nem kaphatsz rá tartózkodási engedélyt és a TAJ-számod sem lesz érvényes, így betegség esetén magadnak kell fizetned minden orvosi ellátást.
 • Ha a munkáltatód vagy az állásközvetítő nem intézi el számodra az adószámot, a TAJ-kártyát és esetleg a bankkártyát a munkába lépéstől számított 1-2 hónapon belül, járj utána a munkáltatódnak, hiszen ez törvény szerinti kötelessége.
 • Hasznos még utánanézni, hogy milyen beosztásra és hány órás munkaidőre jelentett be a munkáltató. Ehhez ügyfélkapus hozzáférésre lesz szükséged, amit kormányablakban lehet kérni.
 • Jó gondolat bizonyos időközönként ellenőrizni a TAJ-kártyád érvényességét, mert sajnos előfordul, hogy a munkáltató egy ideig fizeti a TB járulékot, majd abbahagyja a fizetést valamilyen okból. A munkavállaló általában akkor szembesül ezzel, amikor orvoshoz kell fordulnia, és ott derül ki, hogy nem érvényes a TAJ kártyája. Erről bővebben régebbi cikkünkben irtunk itt: Minden, amit a TAJ-kártya érvényességéről tudnod kell

A cikkben megjelenő információkat ellenőriztük, azonban nem feltétlenül érvényesek minden speciális, egyedi esetben! Kérdés esetén keress bennünket az alábbi elérhetőségeinken.

+36 30 299 4030

sos@migaid.org

telegram.com/migaid.sos