MigAid SOS Ukraine

Segíthetünk?

Segíthetünk?

Támogasd te is a Migration Aid segítő tevékenységeit.

Olcsó utazási lehetőségek Magyarországon belül: ország- és vármegyebérlet

Röviden összefoglaljuk a fontosabb tudnivalókat.

Magyarország közigazgatási egységeit vármegyéknek nevezik, ebből 19 van.

SOS Ukraine - Vármegyék

Országbérlet és vármegyebérlet:

A 30 napig érvényes országbérletet és vármegyebérlet a két magyar közlekedési vállalat, a Volánbusz és a MÁV terméke. Az országbérlet teljes ára 18 900 Ft, a vármegyebérleté pedig 9 450 Ft. Magyar diákigazolvánnyal ezek 1 890 és 945 Ft -ért vásárolhatóak meg.

24 órás Vármegye24 és Magyarország24 jegyek: 

Ezek a jegyek a vármegye- és országbérlethez hasonló lehetőségeket nyújtanak, és többszöri utazásra alkalmasak 24 órán belül. A Vármegye24 jegy ára 999 Ft, míg a Magyarország24 jegyért 4 999 Ft-t kell fizetni. 

Kedvezmények:

 • A 14 év alatti és 65 év feletti utasok ingyen, a 14 és 25 év közöttiek pedig félárú jeggyel utazhatnak. 
 • Díjmentesen utazhatnak a hadirokkantak, hadigondozottak és a fogyatékkal élők. 
 • Akik eddig jogosultak voltak a nagycsaládosok utazási kedvezményére (3 gyermekkel együtt utazó szülő), azok most ingyen utazhatnak.
 • Magyar igazolvánnyal ingyenes az utazás évi 12 alkalommal.
 • Kutya vagy kerékpár szállítása esetén bármilyen viszonylatban egységesen 500 Ft a jegy ára, a kísérő- és segítőkutyák szállítása díjmentes.
 • Országbérlet kerékpár számára 4950 Ft-ért és kutyának 1890 Ft.-ért vásárolható.

 

Milyen dokumentummal együtt érvényesek a bérletek?

A bérleten szerepelnie kell a személyazonosság igazolására alkalmas igazolvány számának (ez kedvezményes diákbérlet esetén csak magyar diákigazolvány lehet!), és csak ezen igazolvány felmutatásával együtt érvényes.

Hol használható fel a bérlet?

 • Az országbérlet az egész ország területére szól.
 • A vármegyebérlet az adott útvonalon a vármegye határain belüli utolsó településig használható.

 

Milyen járművekre érvényes?

 • A Volánbusz helyközi  járataira, illetve egyes más autóbusz társaságok helyközi járataira. Figyelem! Nem érvényes a helyi járatokra, még akkor sem, ha az adott település helyi közlekedését a Volánbusz biztosítja.
 • Az ország- és a Pest vármegye- havi bérletek használhatóak a Budapesti BKK járatain is. Ez viszont nem vonatkozik a Vármegye24 és Magyarország24 napijegyekre, melyek csak a MÁV, Volánbusz és a HÉV járatain érvényesek. A napijegyekkel és bérletekkel az InterCity vonatokon, Budapest határain belül, a helyjegyköteles 2. osztályú kocsikban helyjegy váltása nem szükséges.
 • A HÉV-en is érvényesek ezek a bérletek.
 • Az országbérlet felhasználható InterCity vonatokon akár az első osztályú kocsik igénybevételére is, kiegészítő jegy megvásárlásával. A vármegyebérlet nem használható InterCity vonatokon. A helyjegyköteles vonatokra a helyjegyek másodosztályon, a nem InterCity minőségű szolgáltatás esetén, 300 Ft-ba kerülnek. InterCity vonaton a helyjegyek 2. osztályon 990 Ft-ba (elővételben 650 Ft-ba), 1. osztályon 1990 Ft-ba, prémium osztályon 2990 Ft-ba kerülnek.

 

Forrás: https://www.ujtarifa.hu/

A cikkben megjelenő információkat ellenőriztük, azonban nem feltétlenül érvényesek minden speciális, egyedi esetben! Kérdés esetén keress bennünket az alábbi elérhetőségeinken.

+36 30 299 4030

sos@migaid.org

telegram.com/migaid.sos