MigAid SOS Ukraine

Segíthetünk?

Segíthetünk?

Ügyfélkapu

Mi az az Ügyfélkapu?

Az Ügyfélkapu a magyar állam elektronikus ügyfélbeléptető és azonosító rendszere. Ezen keresztül a www.magyarorszag.hu portálon biztonságosan léphetsz kapcsolatba az elektronikus közigazgatási ügyintézést és szolgáltatást nyújtó szervekkel és közintézményekkel. Az elektronikusan intézhető ügyek teljes listáját az ügyfélkapun belépve gyűjtőfogalmak alatt tekinthetjük meg, és ugyancsak itt olvasható az ügymeneti tájékoztató is. 

 

Mire jó az Ügyfélkapu?

  • Ha van TAJ számod, az ügyfélkapu-regisztrációval elérhetővé válik például az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT), ahol lekérdezhető a beteg életutunk, e-receptjeink, megtekinthetőek a laborvizsgálatok eredményei és egészségügyi dokumentumaink. Valamint az alkalmazásban Android, Apple elérhető a TAJ számunk státusza. Ugyancsak ügyfélkapuval a NEAK oldalán lekérdezhető a biztosítási jogviszony (bejelentett-e a munkáltató a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnél).
  • A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ügyfél portálján és  a NAV app Apple  és NAV app Android  alkalmazáson keresztül, ügyfélkapus azonosítást követően, adózással kapcsolatos adatokat tudunk lekérni. Megnézhetjük, például, hogy van-e valamilyen adótartozásunk, hány órában és milyen munkakörben jelentett be a munkáltató az adóhivatalnál.
  • A portálon lehetőség van hatósági erkölcsi bizonyítvány igénylésére.
  • Az Ügyfélkapu segítségével intézhető a felsőoktatási felvételi jelentkezés.

 

Ügyfélkapu regisztráció:

  • Bármely természetes személy regisztrálhat Ügyfélkaput. 
  • A 14-18 év közötti személyek önállóan is regisztrálhatnak, de a 18 év alatti és a korlátozottan cselekvőképes személy csak a szolgáltatások korlátozott körét használhatja (pl: felvételi jelentkezés, taj-szolgáltatások, időpontfoglalás). 
  • A regisztráció intézhető személyesen a kormányablakokban  (melyeket itt lehet keresni https://kormanyhivatalok.hu/kormanyablakok), és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kiemelt ügyfélszolgálatain. A regisztrációhoz szükséges személyazonosság igazolására alkalmas érvényes okmány (személyazonosító igazolvány, kártya formátumú vezetői engedély, útlevél), e-mail cím.
  • Továbbá Magyarország diplomáciai és konzuli külképviseletein, egyes postai ügyfélszolgálatokon vagy elektronikusan, a 2016. január 1-jét követően kiállított érvényes személyazonosító igazolvány birtokában az ugyfelkapu.gov.hu/regisztracio/regEszemelyi felületen.

 

Regisztrálhat-e Ügyfélkaput külföldi állampolgár?

Külföldi állampolgárok is regisztrálhatnak Ügyfélkaput. Ehhez szüksége lesz egy érvényes útlevélre, e-mail címre, magyarországi levelezési címre, tartózkodási jogcímet igazoló okmányra (menedékes, befogadott vagy munkavállalói tartózkodási engedély), és lehetőség szerint egy magyar telefonszámra.

A cikkben megjelenő információkat ellenőriztük, azonban nem feltétlenül érvényesek minden speciális, egyedi esetben! Kérdés esetén keress bennünket az alábbi elérhetőségeinken.

+36 30 299 4030

sos@migaid.org

telegram.com/migaid.sos

+36 30 299 4030

sos@migaid.org

telegram.com/migaid.sos

+36 30 299 4030

sos@migaid.org

telegram.com/migaid.sos