2024. június 15., szombat

Kapcsolódó oldalak:Alpakaland.hu

 

kövess minket:

Bezár a Madridi: negyvenezer hálás köszönet

MigAid Madridi - Biztonságot nyújtunk a háború elől menekülőknek

Frissítés: egy utolsó pillanatban jelentkező támogatónak köszönhetően a Madridi továbbra nyitva tarthatja kapuit az ukrán menekültek előtt. Egyelőre 2024. május 31-ig biztosított a működése.

Június elején bezár a Migration Aid Madridi úti menekültszállása, a hír már napok óta járja a sajtót és az internet világát. A hír igaz. Nem azért, mert be akarjuk zárni, hanem mert nem tudunk másképp dönteni, amikor ránézünk az egyesületi bankszámlánk egyenlegére.

A Madridi 15 hónapon át működött, 2022. március 12-én nyitotta meg a kapuit, már az első két hétben 2600 Ukrajnából menekülőnek adott menedéket, közülük a 1600-an voltak 18 év alattiak. Az azóta eltelt időszakban közel 14 ezer menekült negyvenezer vendégéjszakát töltött le nálunk, ezt a számot hó végére túl is fogjuk lépni.

A Madridi menekültszálló: szolidaritás és összefogás

A Madridi a magyar civilek, non-profit szervezetek és vállalkozások szolidaritásának az egyik legjobb példája lett. Nincsenek még végleges számaink, a nyitvatartása alatt mintegy 390 millió forintot költöttünk az üzemeltetésre, és ennek az összegnek a kb. 85 százalékát magánszemélyek, cégek és egyházak adták össze, a maradék mintegy 15% az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságától jött. És ebben nincs benne az a rengeteg tárgyi adomány, amit kaptunk: hogy szinte minden nap jött valaki a recepcióra néhány szatyor vagy doboz élelmiszerrel, higiéniai termékkel, mindennel, amit kértünk és ami a lakóknak kellett.

A Szabi Pékség két üzlete a mai napig a Madridinak ajándékozza a nap végén megmaradt péksüteményeket, vagy említhetjük a Budapest Bike Maffiát, akik lényegében az első hetektől folyamatosan segítik a lakók ellátását élelmiszerrel. A menekültszálló már hónapokkal ezelőtt bezárhatott volna, ha nincs az SOS-Gyermekfalu Alapítványa, akik rendkívüli gyorsasággal és rugalmassággal álltak be minden pénzügyi krízisben  a Madridi mögé. 

Tavaly ősz óta minden lehetséges fórumon kalapoztunk a folytatáshoz, de sajnos nem jártunk sikerrel.

Hálásak vagyunk azért, hogy a többi projektünk tovább működhet, szomorúak azért, hogy kiesik a hazai menekültellátás szerintünk egyik fontos eleme az ellátási rendszerből. Felvetődhet a kérdés, miért van pénze a szervezetünknek egyes projektek működtetésére, míg másokra miért nincs. Az okot a civil szféra finanszírozásában kell keresni. Amíg a legtöbb kisösszegű adomány magánszemélyektől a bankszámlánkra érkezik olyan megjegyzésekkel, hogy “támogatás az ukrán menekülteknek”, “hajrá, így tovább”, addig a nagyobb cégek és nemzetközi szervezetek jellemzően céltámogatásokkal segítenek.

Támogatási szerződéseket kötnek, amelyekben nevesítve van, a támogatás mire költhető. Ha nem arra költjük, vissza kell fizetni, és nem is fognak velünk többet szóbaállni. Minden támogatónak mások a prioritásai, olyan tevékenységet fog segíteni, ami számára valamiért fontos, vagy eleve így írnak ki pályázatokat.

A hazai menekültellátás másik finanszírozási pillére az állam. Ebben Magyarországon sajátos helyzet alakult ki: míg a 2015-ös menekültválság idején még a menekültekre specializálódott állami intézmény (akkor Bevándorlási- és Menekültügyi Hivatal) foglalkozott az érkezőkkel, az általa üzemeltetett létesítményekben helyezték el a menekülteket, ez 2022-re megváltozott. Azért is, mert politikai döntés született a menekültek országhatároktól történő távoltartására; nem volt menekült, leépült a velük foglalkozó állami intézményrendszer.

Jött 2022. február 24., derült égből villámcsapás, nem volt hol elszállásolni a tízezrével érkező ukrán menekülteket. Az állam megoldása így jobb híján az lett, hogy az ellátást kiszervezte az önkormányzatok, illetve kormányhivatalok, területi védelmi bizottságok alá. Mivel az államnak nem volt elegendő “saját” helye a menekültek ideiglenes elhelyezésére, született egy kormányrendelet – aktuálisan: 78/2023. (III. 13.) -, ami lehetővé tette, hogy a kormányhivatalok szerződéseket kössenek panziókkal, szállodákkal, egyéb szállást nyújtani képes intézményekkel. Jelenleg hétezer forint/fő/éjszaka összegért cserébe biztosítanak szállást és napi háromszori étkezést az állam szerződött partnerei. 2022. decembere óta ezt a támogatást kapja például a győri menekültszállásunk is.

Az állam ezen kívül általa priorizált szervezeteknek oszt még pénzt a saját belátása szerint. Ezek az előnyben részesített szervezetek az ún. Karitatív Tanács tagszervezetei, a hazai karitív tevékenység “elit klubja”, ahová nem lehet csak úgy bekerülni, törvény szabályozza a működését. A létrehozása óta a Vöröskereszt mellett a nagy egyházi karitatív szervezetek a tagjai.

Minden más civil segítő szervezetnek tepernie kell a forrásokért. Pályázik, kalapozik, 1 százalékozik, segítséget kér a vele rokonszenvező magánszemélyektől, vállalkozásoktól. Így működik a Migration Aid is 2015 júliusa óta.

Térjünk vissza a Madridira. A funkciója együtt változott az Ukrajnából érkező menekülthullám változásaival. 1-3 éjszakás tranzitszállónak indult átutazóban lévő menekülteknek. Idővel azonban egyre többen “beragadtak”, nem tudtak továbbutazni, nem úgy alakult az életük. A Madridi legrégebbi lakói májusban jubilálnak, egy éve vannak nálunk. A lakóink ellátása egyre nagyobb kihívás lett, a hosszú távú elszállásolás más feladatokat is magával hoz, mint hogy ágyat és ételt biztosítsunk.

A több mint 2000 önkéntesnek, aki a 15 hónap alatt megfordult a Madridin, az élet minden területére kiterjedő problémákat kellett menedzselnie. Különösen büszkék vagyunk arra a 30-40 fős magra, akik több mint egy éve napi szinten kitartanak, és áldoznak a szabadidejükből a menekültek segítésére. Tolmácsolnak, orvoshoz viszik őket, segítenek a szülőknek a gyerekeket beiratni iskolába, óvodába, megjavítják az elromlott ajtót, WC-t pumpálnak, mosnak-takarítanak, megünneplik minden szállón lakó születésnapját, segítenek a jogi ügyek intézésben – ők lettek a Madridi szíve és lelke.

Szóval a Madridi valamiért nem kapja meg a napi 7 ezer forintos támogatást, és idén a nagy nemzetközi menekültügyi szervezetek sem támogatnak bennünket. Az okokat nem tudjuk, senki sem indokolta a döntést. A Madridi működési költségei meg emelkednek, hiába próbáltunk minden létező módon spórolni, az elmúlt hónapokban havi 18-20 millió forintból üzemeltettük.

A menekültszállót így lélekben már feladtuk, jeleztük a lakóknak és a partnereinknek, hogy sajnos nincs tovább. Aggódunk a szállóra beragadt 50-60 emberért, és minden igyekezetünkkel azon vagyunk, hogy találjunk számukra új ideiglenes otthont. Az elmúlt hónapokban kifejezetten hatékony volt az együttműködésünk a fővárosi kormányhivatal által működtett központi menekült-elosztó intézménnyel (BOK csarnok), illetve a fővárosi Vöröskereszttel (a szomszédban működik egy hajléktalanszállójuk), reméljük, hogy most is sikerül közösen megoldást találnunk a lakóinknak.

Tranzitszállóként pedig az utolsó napig tesszük a dolgunkat, és várjuk azokat, akik még betérnek hozzánk pár éjszakára. És jönnek továbbra is, ma némi meglepetésünkre egyszer csak ott állt a szálló ajtajában egy ukrán ortodox pap. Ő is kapott ágyat, hálás érte.

Viszont nem szeretnénk feladni, hogy segítsük az Ukrajnából menekülők lakhatását és ellátását. A hosszú távú elhelyezésre specializálódott győri szállásunk több mint egy éve lényegében teltházzal működik, oda nem tudunk elhelyezni menekülteket, csak ha valaki kiköltözik a szállóról, mert talál lakást vagy tovább/haza utazik.

Segítséget kérünk a menekültek elszállásolásához

2022. február végén azzal fordultunk hozzátok, hogy aki teheti, kérjük, hogy fogadjon be egy időre menekülteket, akár csak néhány napra. Március közepére 2800 lakás– és szállás tulajdonos volt az adatbázisunkban, megdöbbentő volt számunkra is az a szolidaritás, amivel segítettetek. Vannak, akiknél azóta is ott laknak, akiket befogadtak. Az elmúlt 1 évben azonban sokat romlottak azoknak az ukrán menekülteknek a lakhatási lehetőségei, akik Magyarországon szeretnék kivárni a háború végét. Mi is tisztában vagyunk a lakáspiaci helyzettel, maguk az ukrán menekültek is: most már lényegében nincs olyan, hogy ingyenes szálláslehetőség.

Szóval megoldásokat keresünk, egyrészt a Madridi beragadt lakóinak, másrészt azoknak az ukrán menekülteknek, akik a jövőben jönnének a Madridira, de már nem találják. Ha már abban tudsz segíteni, hogy nem piaci áron, hanem kedvezményesen ajánlasz fel albérletet, már az is nagy segítség lehet. Sok ukrán szeretne és tud fizetni a lakhatásért, de nem annyit, amennyit a piacon kérnek. Ha van erre lehetőséged, kérjük, vedd fel velünk a kapcsolatot itt az alábbi form kitöltésével: sos-ukraine-housing-form.

Jó hír, hogy vannak céltámogatási ígéreteink étkeztetésre, ebben is szeretnénk továbbra segíteni az Ukrajnából menekülőket. Ezzel egyrészt azokat segítjük, akik kikerülnek a Madridiból magánszálláshelyre, de nyitottak vagyunk arra is, hogy a rendelkezésre álló források erejéig segítsünk más menekülteknek is. Ha ismersz ilyen személyeket a környékeden, kérjük, jelezd ezt itt nekünk az SOS Ukrajna projekt elérhetőségein: sos@migaid.org e-mail címen, a projekt Facebook oldalán üzenetben, vagy munkaidőben az alábbi telefonszámon: +36 30 2994230.

Ha a Madridi be is zár, a többi helyszínen segítünk tovább, és ott is szükségünk a támogatásodra, önkéntességre.

  • Learning Without Borders (LWB): ukrán menekült gyerekek korrepetálása, táboroztatása, képzési programok (migaid.org/lwb)
  • Alpakaland: a legújabb, most induló projektünk egy vidéki állat-asszisztált terápiás tér háborús menekült gyerekekre fókuszálva, és szociális farm (alpakaland.hu).

Támogasd te is a MigAid segítő tevékenységeit↓

Facebook
Telegram
Twitter
Email