MigAid SOS Ukraine

Segíthetünk?

Segíthetünk?

Támogasd te is a Migration Aid segítő tevékenységeit.

SOS Ukraine - Kindergarden, óvoda

Iskolarendszer Magyarországon – bölcsőde, óvoda

Ebben a cikkben elmondjuk, hogy Magyarországon

  • hova irathatod a gyereked iskolába és óvodába;
  • kötelező-e járnia iskolába és óvodába;
  • jogosult-e étkezési támogatásra és ha igen, mennyi ideig;
  • hogyan működik a magyar iskolarendszer, különös tekintettel a bölcsődére és az óvodára.

Ha Magyarországon 3 hónapnál többet töltesz, és gyermeked van, az alábbi kérdések és válaszok vonatkoznak rád akkor is, ha menedékes, menedékkérő, kettős állampolgár vagy, vagy egyéb tartózkodási engedéllyel rendelkezel.

Ha gyermekem van, milyen jogaim vannak Magyarországon? Járhat-e a gyermekem magyar iskolába, óvodába?

Neked mint szülőnek jogodban áll a magyar közoktatási rendszer által biztosított szolgáltatásokat a gyermeked számára igénybe venni. Ez azt jelenti, hogy a magyar iskoláknak, óvodáknak és bölcsődéknek be kell fogadniuk a gyermekedet. Emellett igénybe veheted a Biztos Kezdet Gyerekház szolgáltatásait is.

Ha gyermekem van, milyen kötelezettségeim vannak mint szülőnek?

  • Magyarországon a 3 évnél idősebb gyermekeket be kell íratni óvodába és a gyerekek 16 éves koruk alatt tankötelesek. Vagyis a magyar törvények szerint nem maradhat otthon egyik, 3 évesnél idősebb gyermek sem.
  • Ennek érdekében köteles vagy a gyermeked a lakóhelye szerinti óvodába vagy iskolába beíratni.
  • Köteles vagy továbbá a gyermek iskolai vagy óvoda látogatását biztosítani és azt felügyelni, vagyis gondoskodni arról, hogy mindig eljusson az iskolába vagy az óvodába.

Milyen következményei lehetnek, ha nem teszek eleget az oktatási kötelezettségnek?

Jogszabály mondja ki, hogy minden ukrán menekültnek, aki Magyarországon bármilyen ellátást kap, kötelessége 3 éves kortól beíratni a gyermekét óvodába. Aki nem íratja be az előírt időben a gyermekét, a jogszabály szerint elveszti a létfenntartási támogatásra való jogosultságát. Bár a gyakorlat nem mindig látszik ezt követni, a törvény szerint szabálysértési eljárás indítható a szülő ellen, és akár börtönbüntetésre is ítélhető.

BÖLCSŐDE

A bölcsőde az az intézmény, ahova 0-3 éves kor között járhatnak a gyermekek, de nem kötelező a gyerekek számára. A dolgozó szülők számára segítség és azoknak, akik nem tudnak a gyerekek 3 éves koráig otthon, egyedül gondoskodni róla.

A bölcsőde a család jövedelméhez igazodóan térítési díjköteles (rászorultsági indokok alapján ingyenesen is igénybe vehető).

Mi a teendő ha gyermekemet nem veszik fel a bölcsődébe mert nincs szabad hely?

Amennyiben a felvételi kérelem beérkezésekor az intézmény 100%-ban feltöltött, a gyermekugy@csm.gov.hu e-mail címre kell jelezni, s a minisztérium egyénileg megvizsgálja a lehetőségeket.

ÓVODA

Az óvoda 3 éves kortól az iskolakezdésig látja el a gyerekeket és kötelező.

A gyermekek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a harmadik életévüket betöltik, az óvodai nevelés évének kezdő napjától kötelesek legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson részt venni.

Hova járjon óvodába a gyermekem?

Az óvodai ellátást a lakóhely szerinti körzeti óvoda kell, hogy biztosítsa. A körzeti óvodát itt keresheted. (Útmutató, hogyan kell használni a óvoda keresőt ukrán nyelven: video)

Az ily módon megtalált óvodába kérelmet kell benyújtani a gyermek beíratásához.

Mi van ha nem akarják befogadni a gyermekem az óvodába, mert nincs TAJ-száma?

Amennyiben a gyermeket nem akarják fogadni TAJ-szám hiánya miatt, a TASZ.HU jogsegély szervezethez lehet fordulni segítségért.

Kell-e fizetni a bölcsődei, óvodai és iskolai étkeztetésért?

  • Az óvodákban gyermekétkeztetést és csoportpénzt kell fizetni (amikor a gyerekeket viszik valahova pl:bábszinház, korcsolyázni,kirándulni stb.). Vannak óvodák, amelyek időnként kérnek a szülőktől tisztasági csomagot, gyümölcspénzt. A fizetni való összegek különböznek óvodától függően. Vannak rászoruló családok akiknek ez alól kivételt tesznek.
  • A bölcsődébe, óvodába vagy iskolába járó menekült gyermekeknek 6 hónapig az intézményben és a szünetekben is jár az ingyenes étkezés. Ezt kérvényezni kell az intézményben. Ezt követően akkor étkezhet ingyen, ha legalább két testvére van, vagy ő vagy testvére fogyatékkal él, vagy alacsony a család jövedelme.
  • Emellett azok a kisgyerekek jogosultak szociális étkeztetésre, akik családjában az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg a kötelező legkisebb nettó munkabér 130 százalékát. Tehát a minimálbér 2023 január 1-től bruttó 232 000 forintra emelésével már azok is igényelhetik az ingyenes étkeztetést, akiknek a  családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el a 200 500 forintot.

A cikkben megjelenő információkat ellenőriztük, azonban nem feltétlenül érvényesek minden speciális, egyedi esetben! Kérdés esetén keress bennünket az alábbi elérhetőségeinken.

+36 30 299 4030

sos@migaid.org

telegram.com/migaid.sos