MigAid SOS Ukraine

Segíthetünk?

Segíthetünk?

Támogasd te is a Migration Aid segítő tevékenységeit.

Felvételi felsőoktatási intézményekbe Magyarországon

Amennyiben Magyarországi felsőoktatási intézményben szeretnéd folytatni tanulmányaidat,  teljes körű tájékoztatást a https://www.felvi.hu/ honlapon találsz.  

Az alábbiakban röviden összefoglaljuk a felvételivel kapcsolatos információt, figyelembe véve az Ukrajnában szerzett tanulmányi eredmények beszámítását.

Jelentkezés:

 1. A jelentkezési időszak 2024. február 15-ig tart. 
 2. Jelentkezni kizárólag elektronikusan az E-felveteli felületén, Ügyfélkapu regisztrációval lehet.  Ügyfélkapu regisztrációt  a kormányablakokban lehet intézni.
 3. Az online felületen töltsd ki a jelentkezési lapot, töltsd fel az összes szükséges dokumentumot és fizesd ki az esetleges eljárási díjakat.
 4. Február 15-ig véglegesítsd a jelentkezésedet a kiválasztott felsőoktatási intézményekbe, megjelölve 1-6 jelentkezési helyet. Az első három jelentkezési hely megjelölése ingyenes, a többiért kiegészítő eljárási díjat kell fizetni.
 5. Az összes további hivatalos kommunikáció is ezen az online felületen zajlik, így  rendszeresen figyeld az oldalt az esetleges hiánypótlások és fontos információk miatt.

Ügyintézés:

 1. Március 25-től július 10-ig van lehetőség felvételi ügyintézésre és hiánypótlásra. Ebben az időszakban még bizonyos változtatásokra is lehetőség van a jelentkezési helyekkel kapcsolatban. Feltölthetők a jelentkezési határidő után szerzett dokumentumok is. Aki a jelentkezés évében szerez külföldi érettségi bizonyítványt vagy felsőfokú oklevelet, az július 16-ig még feltöltheti azt.
 2. A sikeres felvételihez igazolnod kell az érettségi bizonyítvány meglétét, és érettségi, illetve tanulmányi pontokat kell szerezned, hogy ezek alapján bejuthass az általad választott felsőoktatási intézmény egyes képzéseire. Töltsd fel az érettségi bizonyítványt és az eredményeket tartalmazó mellékletet. Az ukrán oktatási rendszerben szerzett érettségi bizonyítványokat elismeri a magyar rendszer, de van egynéhány fontos dolog, amelyre mindenképpen oda kell figyelni. Ha rendelkezel  az ukrán független vizsgarendszerben (ZNO) letett vizsgákkal, azokat is töltsd fel, és a jegyeket tartalmazó függeléket is mellékeld. 

Érettségi és tanulmányi pontok és pontszámítási módszerek:

 1. Érettségi pontok szerzésére alkalmasak az érettségi bizonyítvány függelékében szereplő eredmények. És ha van, akkor a ZNO vizsgák eredményei is. 
 2. Tanulmányi pontok szerzésére alkalmas az utolsó tanévi középiskolai bizonyítvány. Alkalmazható akár az itt letölthető magyar és ukrán nyelvű formanyomtatvány, amennyiben azt az ukrán iskola igazgatója aláírja, és pecsétjével hitelesíti. Fontos, hogy ezen nyomtatványon mindkét félév, az év, és az összegző eredménynek is szerepelnie kell!
 3. Az ukrán oktatási rendszerben szerzett pontok átalakításáról tájékozódhatsz a megadott linken. 
 4. Azoknak, akik felmentéssel kaptak érettségi bizonyítványt, az utolsó évi bizonyítvány feltöltése szükséges. Tanulmány pont nem számolható fel, viszont az összpontszámot az érettségi pontok duplázásával állapítják meg. 
 5. A pontszámítást a rendszer a számodra a legkedvezőbb módon végzi.

Fontos, hogy minden lépést gondosan kövess, és figyelmesen tájékozódj az eljárás teljes időtartama alatt. Sok sikert!A cikkben megjelenő információkat ellenőriztük, azonban nem feltétlenül érvényesek minden speciális, egyedi esetben! Kérdés esetén keress bennünket az alábbi elérhetőségeinken.

+36 30 299 4030

sos@migaid.org

telegram.com/migaid.sos