2024. június 15., szombat

Kapcsolódó oldalak:Alpakaland.hu

 

kövess minket:

Green Shelter

Ha gyorsan kell, lehet órák alatt felépített sátortábor
Ha tartósan kell, átalakítható autonóm otthonokká
Previous slide
Next slide

A menekültügyi krízisek egyik legnagyobb kihívása a tömegesen érkező menekülők ideiglenes, de biztonságos elhelyezése, ami egy hosszan elnyúló válság esetén akár éveket is jelenthet. 

A legelterjedtebb megoldások a semmi közepén kialakított sátortáborok, lakókonténer telepek. Jelenleg is sok ezer menekült él sátortáborokban az Európai Unióban,  a legnagyobbak Görögországban találhatóak.

Világszerte a legnagyobb sátortáborok több mint 100.000 embernek biztosítanak védelmet.

A Migration Aidnél 7 éve keresünk egy ennél emberbarátibb, kulturáltabb és fenntarthatóbb megoldást a menekültek elhelyezésére. Ennek a fejlesztésnek az eredménye a Green Shelter (Zöld Menedékház), egy előregyártott elemekből legószerűen összerakható, szociális célú hasznosításra tervezett építési koncepció, aminél az alábbi feltételek voltak elsődlegesek:

Kara-Tepe-Refugee-Camp-REUTERS:Giorgos Moutafis

Kara Tepe menekülttábor Görögországban: 8 ezer embernek építve

Gyors és olcsó építési mód

ÚJRAHASZNOSÍTHATÓ

TÉLEN-NYÁRON LAKHATÓ

BÁRHOL FELÁLLÍTHATÓ

HA GYORSAN KELL, LEHET ÓRÁK ALATT FELÉPÍTETT SÁTORTÁBOR…

Valamennyi lakómodul hatszögletű, a határoló falak által közrefogott területe 36 négyzetméter. A lakómodulukból kettőt-hármat össze is lehet nyitni, így egy lakóegység területe akár 108 négyzetméter is lehet. A lakómodulokat tetszőlegesen lehet egymás mellé sorolni, különböző alakzatokat létrehozva, igazodva a tájolási, területkialakítási igényekhez.

A 25 centiméter falvastgaságú, 20 centiméternyi hőszigeteléssel ellátott előregyártott paneleket csak össze kell illeszteni, és csavarokkal egymáshoz erősíteni. Ha a cél a gyorsaság, a lakómodulok a helyszínen csak egy külső vászonponyvaszerű borítást kapnak (mint a jurtáknál), beállítjuk a nyílászárókat, és máris birtokba vehetőek. 

Ha már a építési-szerelési folyamat kezdetén tudjuk, vagy menet közben bármikor az a döntés születik, hogy a felállított lakómoduloknak hosszabb távú, komfortosabb otthonként kell szolgálnia a benne élőket, elkezdhetjük a lakómodulok belsejének a kiépítését, a helyiségek kialakítását. 

A szerkezeti váz nem változik, de ha mégis szükség lenne rá, a modulok egymáshoz kapcsolása, tájolása bármikor újrarendezhető.

…HA TARTÓSAN KELL, ÁTALAKÍTHATÓAK AUTARK OTTHONOKKÁ.

A Green Shelter összesen 5 előregyártott épület elemből áll, amelyek tetszőleges kapcsolhatóak össze egymással, 4 darab 2,75×4,00 méter méretű falelem, és egy háromszög alakú tetőelem.

Green Shelter építési elemek - MigAid.org

A Green Shelter összesen 5 előregyártott épületelemből áll, amelyek tetszőleges kapcsolhatóak össze egymással, 4 darab 2,75×4,00 méter méretű falelem, és egy háromszög alakú tetőelem.

A standard méretek lehetővé teszik az elemek egyszerű szállíthatóságát tehergépkocsival. Az épületek anyagának 90 százaléka veszteség nélkül áthelyezhető akár az ország egy másik pontjára. Napelemekkel, komposzt vécével, az ebből előállított biogáz hasznosítással, esővízgyűjtővel akár teljesen autark Green Shelter kolóniát tudunk létrehozni.

Facebook
Telegram
Twitter
Email