2024. június 16., vasárnap

Kapcsolódó oldalak:Alpakaland.hu

 

kövess minket:

Életeket mentesz

Migration Aid - Életeket mentünk

Karácsonyra készülődünk, Ukrajnában ez már a második ünnep a bombák árnyékában az orosz invázió kezdete óta. A háború és a fegyverek elől menekülő civilek hírei mára mindennapossá váltak Magyarországon is. Az élet megy tovább, nekünk sem olyan egyszerű, így már nem ütik meg az ingerküszöböt a drámai képek sem.

Egyre kevesebb a támogatás, a kormány is kivonja a forrásokat a menekültek ellátásából. Így napról napra több ukrán anyuka képtelen biztosítani a megélhetéshez szükséges anyagi kereteket, ennek pedig az a következménye, hogy egyre többen kényszerűségből – a gyerekeikkel együtt – visszamennek Ukrajnába. Olyan településekre is, amelyek a front közelében vannak, mert egyszerűen nem találnak más lehetőséget arra, hogy fedél legyen a fejük felett.

Alina fiatal, egyedülálló nő. Hónapokat töltött a MigAid Madridi úti menekültszállóján, holott eredendően nem így tervezte. Szeretett volna továbbutazni ismerősökhöz Németországba, de eltörte a lábát, kénytelen volt megszakítani az utazását. Ahogy telt-múlt az idő, és próbálta a szállóról megszervezni a jövőjét, rá kellett jönnie arra, hogy nem megy úgy, ahogyan szerette volna. Alina harkovi lakos volt, a háború kitörése előtt ez volt Ukrajna második legnépesebb városa 1,5 millió lakossal.

Amikor az orosz tankok ott álltak Harkov elővárosában, százezrével menekültek el a harkoviak, akkor jött el Alina is, aki nehéz szívvel hátrahagyta beteg édesanyját. Végül az édesanyja és a remélt támogatások hiánya miatt kellett úgy döntenie, hogy hazamegy Ukrajnába, akkor is, ha ez életveszélyes, amíg zajlik a háború.

Alina elmesélte, hogy a városban maradottak megpróbálják kihozni a legtöbbet az életükből. A 2023-as tanévet a gyerekek a metróállomásokon kezdték, ahol a városi önkormányzat 60 tantermet alakított ki mintegy ezer gyereknek, hogy védve legyenek a várost érő légitámadásoktól.

Életveszélyes otthonok

A MigAid az ukrán menekülteket segítő tevékenységeivel életeket ment: ha nem adunk nekik a háború végéig biztonságos fedelet, vissza kell menniük az életveszélyes otthonaikba. Jelenleg mindössze napi 6.000 forint / főből meg tudjuk oldani, hogy a Madridi utcai menekültszállónkon biztonságos fedelet és napi háromszori étkezést biztosítsunk azoknak, akik hozzánk jönnek. 

Kevesebb, mint napi 3.000 Ft/gyermek összegből működtetünk egy olyan gyermekjóléti intézményt (Learning Without Borders), amellyel 60 ukrán gyereknek tesszük lehetővé, hogy biztonságos körülmények között, napköziotthonos ellátás mellett tanuljon, és dolgozza fel a háborús traumáit. Ne pedig egy metró állomáson kelljen eltöltenie az iskolai idejét. Ezzekkel az összegekkel a MigAid projektjei a legolcsóbb és leghatékonyabban működtetett ukrán menekülteket segítő intézmények közé tartoznak.

Nincsenek nagyratörő vágyaink és álmaink. Tudjuk, hogy a Magyarországon tartózkodó ukránok túlnyomó többsége a háború végeztével haza szeretne térni. Addig pedig valahogy túlélni, emberhez méltóan élni. Ebben próbáljuk őket segíteni. Köszönjük, ha velünk együtt életeket mentesz.

Címlap fotó: A MigAid Madridi út menekültszállóján egy ukrán anyuka a két gyermekével (Karancsi Rudolf / HVG)

Támogasd te is a MigAid segítő tevékenységeit↓

Facebook
Telegram
Twitter
Email